2016. június 1., szerda

Maca golyók



Talán sokatoknak ismerősen csenghet már a superfood kifejezés, mostanában egyre több felé lehet vele találkozni. Két hete mi is elmentünk egy workshopra a TüTübe, hogy megismerkedjünk vele közelebbről is és végül én egy maca porral tértem haza.
A Maca gyökeret valóságos csodaszernek tekintik. Immunerősítő, vitalitást fokozó hatású, jobb érzelmi állapotot biztosít azáltal, hogy javítja az erőnlétet és az állóképességet. Aktiválja az immunrendszert, gyorsítja a betegségekből való felépülést, segít megelőzni a betegségek kialakulását, javítja a vérképzést.


Hogy miért éppen ezt választottam elsőnek kipróbálásra, arról itt olvashattok bővebben:

A Maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energetizálókban, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legjobb természetes kiegészítője. Majdnem olyan, mint egy komplett multivitamin készítmény, és összetett tápanyagtartalmának köszönhetően a szuperételek egyikének minősítették. A "superfood" ételek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Megtalálható bennük szinte az összes vitamin, ásványi anyag, nyomelem, enzimek, aminosavak stb.
Tudományos kutatások szerint, a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították.
Gazdag forrása a kálciumnak, magnéziumnak, foszfornak, de található benne még jód, vas, mangán, réz, cink, szelén, B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin), béta-karotin, C- és D-vitamin. Várandósság előtt és alatt kifejezetten javasolt a kismamáknak.
A szárított Maca körülbelül 60% szénhidrátot (keményítőt és cukrot), 9% rostot, és valamivel több mint 10% proteint tartalmaz. Magasabb a lipid (zsír) tartalma, mint más gyökeres növényeknek (2,2%), amelyben a linolsavak, pálmaolaj savak és az olajsavak az elsődleges zsírsavak.
Fő hatóanyagai azonban az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fitoszteroidok csoportjába tartoznak. Ezen kívül gazdag még olyan növényi szterolokban, mint a szitoszterol, a campeszterol, az ergoszterol, a brassicaszterol és az ergostadienol. Ennek köszönhetően a növényből készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi teljesítményt fokozó, erőnlétjavító és potencianövelő szerként használják.
Mivel pozitívan hat a hormonrendszerre, így szabályozza a menstruációs ciklust, csökkenti a menopauzás tüneteket nőkben és férfiakban egyaránt, javítja a nemzőképességet, kedvező hatással van a libidóra, jó az impotenciára, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a krónikus fáradtságot. Igen sok cinket tartalmaz. A cink a szexuális vágy egyik fontos alapeleme, éppen ezért a cink fontos mindkét nem szexuális életére gyakorolt hatása miatt.
Nők esetében a cink jelentősége a női hormonok termelésében van: Serkenti a progeszteron termelését, és fenntartja a sárgatest működését is. Optimalizálja az ösztrogénszintet, ami azért kiemelten fontos, mert a túl alacsony vagy magas ösztrogénszint megakadályozhatja a fogamzást, és a kihordásban is problémákat okozhat. A Maca emellett segítheti az egészséges progeszteronszint elérését, ami egy egészséges gyermekáldás kihordásához szükséges.

Forrás: http://antalvali.com/maca-gyoker-az-inkak-ginzengje.html

Szeretném visszaerősíteni a legyengült immunrendszeremet, így ez tűnt a legjobb megoldásnak. Megpróbálom majd rendszeresen fogyasztani, és kíváncsi leszek a hatására! :)

Hozzávalók:

-1 csésze datolya
-1 csésze kókuszreszelék
-1/4 csésze maca por
-2 ek. kókuszolaj
-csipet só

Elkészítés:

A datolyát használat előtt 1-2 órára áztassuk be, a legjobb, ha forró vízbe, így kellően megpuhul, mire a turmixba tesszük és krémesebb lesz.

A beáztatott datolyát facsarjuk ki és tegyük a turmixgépbe, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és kezdjük el turmixolni.

Adjuk hozzá a maca port, a kókuszolajat és a csipet só, majd ezzel együtt turmixoljuk krémesre, amíg teljesen össze nem áll.

Én ezután kb 10 percre hűtőbe raktam, és ezután formáztam belőle golyókat. Ha nem esszük meg őket hamarosan, akkor tartsuk a golyókat hűtőben, ott 4-5 napig eláll még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése